Bij het binnenrijden van het plaatsje Lo valt op hoe oud dit
plaatsje is: een historische stadspoort, half over de invalsweg, een
Middeleeuws stadhuis, een prachtige oude kerk en een grote waterput uit 1404.
Maar zoals in zoveel plaatsen in deze omgeving: schijn bedriegt. Hoewel het
dorp achter de frontlinie lag, is het tijdens de Grote Oorlog weldegelijk beschoten.
Veel van de ‘historiserende bouw’ dateert dus van de jaren ’20 van de vorige
eeuw en is dus nog geen honderd jaar oud…
De zoete lucht in Lo verraadt meteen dat hier koekjes worden
geproduceerd; een overbekende geur voor een geboren en getogen Zaankanter! Hier staat de fabriek van Jules Destrooper,
die hier in 1886 begon met de productie van de overbekende wafeltjes in de
kenmerkende blauw-witte doosjes. Naast de fabriek is een “bezoekers- &
innovatiecentrum”, waar een permanente expositie is te zien over de
geschiedenis van het bedrijf. Het bezoek wordt afgesloten met gratis kop koffie
en een proeverij van koekjes, die zichzelf even later probleemloos terug betaalt
in de shop, waar alle soorten koekjes van het bedrijf worden verkocht.
De ansichtkaarten van Destrooper jr. |
Tijdens de oorlog lag de fabriek van Destrooper stil bij
gebrek aan boter. Jules Destrooper jr. was na een korte periode in het leger
door ziekte geveld. Om toch in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, ging hij
ansichtkaarten verkopen van de kapot geschoten gebouwen van Lo en omgeving. De originele - historisch zeer waardevolle - clichés van de kaarten zijn na de oorlog door de familie Destrooper helaas weggegooid…
Iets wat mij als archivaris uiteraard
aan het hart gaat!
Een vijftiental kilometers van Lo ligt het dorpje
Westvleteren, bij de bierkenners vooral bekend vanwege het Trappistenbier. Ook Westvleteren
lag in de oorlog achter het front. Toch kent Westvleteren een relatief hoog
aantal slachtoffers. Dat heeft simpelweg te maken met het grote aantal
beschikbare jonge mannen in de dorpen achter het front.
File voor de bierverkoop |
Het bier Westvleteren wordt al sinds jaar en dag gebrouwen
door de monniken van de St. Sixtusabdij. Omdat dit niet hun ‘corebusiness’ is,
brouwen zij in zeer kleine hoeveelheden. Samen met de status van ‘beste bier
ter wereld’, zorgt dit voor een enorme cultstatus van het bier. Het is
uitsluitend verkrijgbaar op afspraak. Via en speciaal telefoonnummer moet je je
kenteken doorgeven. Een dag van tevoren krijg je een telefoontje met het
tijdstip waarop je het bier kunt komen afhalen. De hoeveelheden die worden
verhandeld zijn wederom zeer beperkt.
Geen losse bierverkoop in het café |
Daarom heb ik maar genoten van een extra Westvleteren 12 in
het café. Ik had met Karen gelukkig mijn eigen chauffeur mee!
Proost! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten