woensdag 16 december 2015

#Top2000 Mijn keuze: U2 - One




Dit nummer maakt sinds 2001 deel uit van de Top 2000 (dit jaar op # 24) en het staat ook sinds jaar en dag op mijn persoonlijke keuzelijstje. Het staat niet alleen symbool voor de omwenteling in Europa, begin jaren '90, het nummer betekende ook de omwenteling voor U2 als band.

Het succes van de albums The Joshua Tree en Rattle & Hum eind jaren '80 was de band boven het hoofd gegroeid. U2 was in een paar jaar tijd verworden van een eenvoudig schoolbandje tot een band, die zich in die tijd moeiteloos kon meten met stadionacts als The Rolling Stones, Madonna, Michael Jackson en Tina Turner. De band was fysiek en creatief uitgeput door het grote succes en het vele toeren. Er waren zelfs grote twijfels over het voortbestaan.
De band trok naar Berlijn, waar net de muur was gevallen, voor nieuwe inspiratie. De band kwam terecht in de Hansa Tonstudios, waar ook artiesten als David Bowie en Iggy Pop eerder platen hadden opgenomen. De opnames van U2 wilden niet erg vlotten, er ontstonden onderlinge irritaties en opnieuw stond de band op het punt de handdoek in de ring te gooien.

In de documentaire From The Sky Down uit 2011 is te zien hoe ineens uit het niets toch iets ontstond. Tijdens een zoveelste take van het nummer Mysterious Ways improviseert gitarist The Edge een bridge van vier akkoorden en ineens slaat de vonk over in de studio. Deze vier akkoorden worden direct opgenomen en verder uitgewerkt tot One. Dit nummer vormde de missing link die de band nodig had om over het dode punt heen te komen. Met One in de tas ging de band terug naar Ierland om het album Achtung Baby verder af te maken.

We're one but we're not the same
We get to carry each other carry each other
One

Naast deze versie verschenen nog twee officiƫle videoclips van dit nummer: een met rennende bizons en bloeiende bloemen en een met Bono zittend in een bar. Toch is de Berlijnse clip het meest iconisch.

Over de betekenis van het nummer doen verschillende verhalen de ronde. Het is in ieder geval symbolisch voor de band die zich opnieuw oprichtte en alle ruzies en irritaties achter zich liet om met nieuwe inspiratie het album af te maken. Daarnaast is het symbool van de val van de muur en de Duitse hereniging, misschien ook in de hand gewerkt door de video van Anton Corbijn, waarin Trabantjes en sfeerbeelden van Berlijn zijn te zien. Dit is ook de videoclip waarin alle bandleden verkleed als vrouw zijn te zien.

Bekijk de video van One op de website van U2

In 2005 verscheen One opnieuw, als duet van U2 met Mary J. Blige. Dit nummer staat sinds 2009 ook jaarlijks in de Top 2000. Countryzanger Johnny Cash nam in 2000 een ingetogen versie op van One voor zijn album Solitary Man (American III). Voor mij blijft de originele versie van U2 de beste en de meest bijzondere...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten