In de herfstvakantie van 1991 werd ik door mijn tantes Ans en Greet meegenomen naar mijn eerste echte popconcert. In het voorprogramma stond de band Powerplay, hoofdact was de Earring. Ik was overdonderd door het geluid, de lichtshow en de waanzinnige muziek. De dagen en weken erna heb ik gevuld met het zoeken naar zoveel mogelijk muziek van de heren (het waren de tijden van het lenen van cd's bij de bieb en het opnemen op cassettebandjes). Mijn Earring-collectie is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid met cd's, lp's, singles, buitenlandse uitgaven en natuurlijk alle knipsels die ik een tijd lang verzameld heb.
Natuurlijk is het verleidelijk om bij het invullen van mijn Top 2000-lijstje te kiezen voor overbekende Earring-hits als Radar Love, Twilight Zone of When The Lady Smiles. Maar die nummers liggen misschien iets teveel voor de hand en die eindigen toch altijd wel hoog in de lijst. Daarom heb ik dit jaar gestemd op She flies on strange wings, een nummer dat afkomstig is van het album Seven Tears uit 1971, Dit is een muzikaal interessante periode van de band. Ze hadden al wel grote hits gescoord (nummer 1 hits met Dong-dong-diki-diki-dong en Back home), ze hadden al een paar tours in Amerika gedaan en waren ze vanuit een psychedelische periode (Eight Miles High) op weg naar de grote rockhit Radar Love (1973).
She flies on strange wings was een nummer van circa 7,5 minuut; veel te lang voor een single dus. Toch zag men hitpotentie en werd gekozen voor een vrij onconventionele oplossing: het nummer werd in tweeën geknipt; part 1 kwam op kant A terecht, part 2 op kant B. Het bleek een goede zet, want het nummer kwam terecht op nummer 4 in de Single Top 100. De videoclip werd opgenomen op het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam (inderdaad het dak dat later door andere redenen bekend is geworden door Herman Brood...) In de clip is overigens wel het volledige nummer te horen.
Hoewel She flies on strange wings een echt rocknummer is, zijn de psychedelische muzikale invloeden nog duidelijk hoorbaar. Het synthesizer-middenstuk na een minuut of vier vormt de scheiding tussen de twee delen (hier zit de fade-out van de verkorte singleversie) Het tweede gedeelte van het nummer begint een stuk rustiger en wordt gekenmerkt door de hoge zang van George Kooymans en het saxofoongeluid van Barry Hay. Tijdens het optreden in Nieuw-Vennep dit jaar, werd het nummer ook gespeeld als één van de toegiften. De saxofoon werd toen bespeeld door oud-bandlid en sax-virtuoos Bertus Borgers. Het nummer stond nog steeds als een huis! Net als de rest van het optreden. Vernieuwend? Nee, dat niet... Maar moet dat nog, na al die tijd?
Dit jaar bestaat de band 50 jaar (gerekend vanaf de eerste hitsingle Please Go). Dat wordt gevierd met onder meer de gisteren verschenen EP The Hague, een groot jubileumconcert in de Ziggo Dome op 12 december, een verzamel-cd (4 cd's en een dvd) en een stapel boeken over de band.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten