zondag 6 december 2015

#Top2000 Mijn keuze: Traveling Wilburys - Handle With Care


Afbeeldingsresultaat voor traveling wilburys handle with careHet is lastig kiezen als je je lijstje voor de Top 2000 samenstelt: Bob Dylan, Beatles, Tom Petty & The Heartbreakers, Electric Light Orchestra, Roy Orbison... Keuzes, keuzes, keuzes... Soms wordt het je echter iets gemakkelijker gemaakt: met een stem op The Traveling Wilburys sla je namelijk vijf vliegen in één klap!

Voormalig Beatles-gitarist George Harrison was in 1988 bezig met de opname van zijn solo-album Cloud Nine. Als B-kantje van zijn single This Love nam hij het nummer Handle With Care op. Dit nam hij op in de studio van Bob Dylan. Omdat producer Jeff Lynne (zanger van E.L.O), Tom Petty en Roy Orbison op dat moment toevallig ook in de studio aanwezig waren, vroeg hij ze bij wijze van grap mee te zingen. 

De platenmaatschappij was razend enthousiast over het nummer en vroeg of Harrison en consorten niet een heel album wilden maken. Dat wilden ze wel, op voorwaarde dat ze dit allemaal onder een pseudoniem mochten doen. De muziek moest centraal staan, niet hun bekende namen.

Zo ontstond de supergroep Traveling Wilburys, bestaande uit Nelson Wilbury (George Harrison), Otis Wilbury (Jeff Lynne), Lefty Wilbury (Roy Orbison), Charlie T. Wilbury jr. (Tom Petty) en Lucky Wilbury (Bob Dylan). De term 'Wilbury' was overigens jargon van Harisson en Lynne. Ze doelden daarmee op de mislukte takes tijdens de opnames van Cloud Nine.

De titel van single Handle With Care was afkomstig van een sticker op een doos in de hoek van de studio. Het nummer gaat over een reis van The Beatles naar de Filippijnen in 1966. Ze waren niet op komen dagen op een theekransje bij presidentsvrouw Imelda Marcos. Dit was 'not done' en leidde tot een volksopstand tegen de leden van de popgroep. The Beatles hebben letterlijk moeten vluchten voor een woedende menigte.


Het album en de single van de Traveling Wilburys werden in oktober 1988 met enthousiasme ontvangen. Alle vijf de leden hebben duidelijk hun eigen kleur meegegeven aan het album. Handle With Care is daar een mooi voorbeeld van. Aan de euforie rondom de Traveling Wilburys kwam snel een einde, toen op 6 december Roy Orbison plotseling om het leven kwam. Hij is wel te horen op het hele album en hij is ook te zien in de videoclip van Handle With Care. In de clip van de tweede single The End Of The Line is alleen zijn foto te zien op een schommelstoel.

Het eerste album heette simpelweg Volume 1, een titel die verwachtingen schiep voor een vervolg. De overgebleven vier leden namen in 1990 een tweede album op, dat (vermoedelijk bij wijze van grap) verscheen onder de titel Volume 3 (Volume 2 heeft nooit bestaan, al zijn er wel veel bootlegs onder deze titel verschenen). Even is gespeculeerd over het feit dat zanger Del Shannon de plaats van Orbison zou innemen in de band. Zijn zelfmoord in februari 1990 maakte een einde aan die speculaties. Het album Volume 3 sluit overigens wel af met de cover Runaway, als een soort van eerbetoon aan Del Shannon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten